Kawa towarzyszy większości nas praktycznie codziennie. Każdy z nas ma swój ulubiony sposób parzenia i picia. Pijemy przede wszystkim kawę rozpuszczalną lub sypaną. Czy to jednak jedyne sposoby przygotowania kawy? Czy nie omija nas przypadkiem intrygujący świat parzenia kawy i picia różnych jej gatunków o niespotykanych nutach smakowych?

Legendy o kawie

Mogłoby się wydawać, że kawa nie jest aż tak ważnym elementem aby powstawały o niej legendy. Jednak okazuje się, że kawa występuje w roli głównej w wielu legendach. Jedną z nich jest legenda o derwiszu Omarze. Został on wygnany z rodzinnego miasta i przymierał głodem i pragnieniem w porcie Mocca. Pewnej nocy z głębokiego snu przebudził go duch, który pokierował go w stronę najbliższego drzewa kawowego. Omar zebrał z drzewa rosnące na nim owoce, uprażył je na gorących kamieniach, zalał je wodą i wypił. W tym momencie odzyskał wszystkie siły witalne. Dobroczynny napar nazwano Mokka od nazwy portu w którym wydarzyła się ta historia. Inną legendą dotyczącą kawy jest legenda o pasterzu z Abisynii. Pasterz Kaldi zauważył, iż jego kozy po zjedzeniu liści i owoców drzewa kawowca, dokazywały mu znacznie bardziej niż zwykle. Postanowił sam skosztować tych owoców i dzięki temu poczuł się pobudzony.

Gdzie rośnie i jak powstaje kawa?

Kawa jest właściwie owocem drzewa, które przez tysiące lat rosło dziko na zboczach lesistych gór. Ziarna kawowe są nasionami krzewu kawowego, czyli rośliny pochodzącej z rośliny marzanowatych. Kawowce rosną w klimacie tropikalnym, charakteryzującym się dużą wilgotnością i opadami. Krzewy te nie tolerują mrozów. Uprawa kawowców najlepiej udaje się na zboczach gór.
Ojczyzną kawy bynajmniej nie jest Kolumbia czy Brazylia, bowiem pochodzi ona z lesistych gór Kaffy, średniowiecznego państwa położonego na terenie dzisiejszej Etiopii. Jest to jedyne miejsce na świecie, gdzie po dziś dzień spotyka się dziko rosnące kawowce.

Drzewko kawowca w środowisku naturalnym osiąga wysokość 15 metrów, ale na plantacjach dla ułatwienia zbiorów przycina się je do 2 metrów wysokości, tak że otrzymują postać krzewów. Liście kawowca rosną parzyście, mają kształt lancetowaty, lekko owalny, o ciemnozielonej, połyskującej barwie. Kawowiec kwitnie kilka razy w roku, po każdej porze deszczowej. Najpierw na cienkich gałązkach pojawiają się niewielkie, białe, szybko przekwitające kwiaty, które wydzielają owocowy zapach. Następnie z zalążni zapylonego kwiatu rodzi się owoc. Dojrzewa on przez okres około 9 miesięcy, aż jagoda zacznie przypominać czerwoną wiśnię o średnicy 10-12 mm. W dojrzałej postaci owoc jest okrągły, lekko wydłużony, składający się ze skórki i soczystego, słodkiego miąższu. W nim znajdują się dwa przylegające do siebie półokrągłe ziarna nasienne. Każde ziarno przedzielone jest charakterystyczną bruzdą zwaną szwem. Od zewnątrz ziarna otacza pergaminowa łuska, w środku której znajduje się cienka osłonka (skórka srebrzysta). Czasami, w przypadku złego zapylenia, wewnątrz jagody powstaje tylko jedno ziarno. Wtedy nazywamy je „perłą”, albo „carocolisem”.

Metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, prawdopodobnie opracowano w Jemenie. To właśnie kupcy arabscy z Jemenu około XIII wieku przywieźli z Etiopii owoce kawowca. Do dziś Jemen dostarcza najdroższą na świecie kawę.

Czy rodzaj kawy ma znaczenie?

Na rynku odnajdziemy dwie najpopularniejsze gatunki kawy: arabikę i roboustę. Arabika to najstarszy, a zarazem najbardziej popularny gatunek kawy. Ocenia się, że około 70% całej kawy na świecie należy do tego gatunku. Arabika jest jedynym gatunkiem dającym ziarna, z których można uzyskać wysokiej jakości kawę, bez jakichkolwiek domieszek. Arabika rośnie dziko w Etiopii, uprawiana jest w Brazylii, Kolumbii, Indiach, a także Jawie, Sumatrze i na Karaibach. Ziarna kawy są podłużne, mają kolor niebiesko zielony i dają łagodny bardzo aromatyczny napar. Ziarna Arabiki są podłużne i zielonkawe. Dają kawę łagodną i aromatyczną, niekiedy wzbogaconą posmakiem czekoladowym lub korzennym. Subtelnemu aromatowi towarzyszy niska zawartość kofeiny, która waha się pomiędzy 1 a 1,7%. Ten najpopularniejszy gatunek kawy jest jednocześnie gatunkiem najtrudniejszym w uprawie.

Kawę z gatunku robusta odkryto dopiero w XIX wieku. Ziarna typu Robusta zawierają więcej kofeiny i używane są do wzmacniania innych kaw. Krzewy należące do tego gatunku rosną i owocują dużo szybciej niż należące do gatunku Arabika. Robusta poza tym jest bardziej odporna na warunki klimatyczne. Ziarna Robusty są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Mają barwę żółtozieloną, dają bardziej ostry napar. Jej bladozielone ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym smaku. Mocniejszemu aromatowi Robusty towarzyszy z kolei większa zawartość kofeiny (2- 4,5%) i kwasu chlorogenowego. Uprawia się ją w środkowej i środkowo-zachodniej Afryce (Kamerun, Uganda) oraz w Wietnamie. Udział Robusty w światowej produkcji kawy nie przekracza 30%.

Jaką kawę wybrać?

Polecamy jedną z najlepszych odmian kawy, 100% arabikę w ziarnach. Jest to kawa Aurille Excellence. To oryginalna mieszanka najlepszych ziaren afrykańskiej arabiki, przede wszystkim typu mokka, pochodzących z wybranych plantacji w Etiopii. Ziarna długo dojrzewają w kawowych ogrodach regionu Sidamo, położonych na wysokości do 1 800 metrów nad poziomem morza. Przyrządzona z nich kawa ma aksamitny, pozbawiony goryczy smak, z lekkim kwiatowo-winnym akcentem. Możemy samodzielnie zadecydować o stopniu zmielenia ziaren i sposobie jej zaparzania. Przygotowywać ją możemy w kawiarkach, ekspresach ciśnieniowych lub przelewowych. Każdy sposób parzenia pozwoli nam się delektować niesamowitym smakiem tej kawy.

Kategorie: Inne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane Posty

Inne

Idealne pranie za każdym razem

Na idealne pranie składa się więcej czynników niż tylko włożenie ubrań i włączenie pralki. Nie każdy lubi prać, ale każdy lubi chodzić w świeżych i pachnących ubraniach, a na rynku jest wiele marek środków piorących. Czytaj więcej…